Tavuklu Krep Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Tavuklu Krep Tarifi ve Malzemeleri

Krep, yörenin farklı adlandırmalarıyla kaygana, cızlama veya akıtma olarak bilinir ve günün her öğününde tüketilebilecek bir hamur işidir. Tatlı, tuzlu, sebzeli, etli, çikolatalı ve meyveli gibi birçok şekilde hazırlanabilir. Sabah kahvaltılarında, beş çaylarında, gün masalarında ve davet sofralarında gönül rahatlığıyla ikram edilebilecek çok yönlü bir yiyecektir. Hazırlanışı oldukça pratik olan krep, sade bir hamur ile de hazırlanıp tüketilebilir. Sade krep içine reçel, çikolata, salatalık, domates, peynir gibi malzemeler eklenerek zenginleştirilebilir. Farklı bir krep tarifi olan tavuklu krepin besleyici değeri de oldukça yüksektir. Çocukların da beğeneceği türden bir yiyecek olan tavuklu krepin hazırlanışına gelin hep birlikte göz atalım.

Tavuklu Krep İçin Gerekli Malzemeler

Krep İçin
  • 3 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 2 tane yumurta
  • Birkaç dal dereotu
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
İç Harcı İçin
  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
  • 1 tane büyük boy patates
  • 1 tane büyük boy kuru soğan
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 şeker kaşığı domates salçası
  • 1 kase haşlanmış bezelye
  • Kimyon, karabiber ve kırmızı pul biber
Beşamel Sos İçin
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 kahve kaşığı tereyağı
  • Tuz
Üzeri İçin
  • Kaşar peyniri rendesi
Tavuklu Krep Nasıl Yapılır?

Çukur bir kabın içine yumurtalar, ince kıyılmış dereotu, toz şeker, sıvı yağ, süt, un ve tuz eklenerek tel çırpıcı ile iyice çırpılır. Pürüzsüz bir hamur elde etmek için bu aşamada karıştırıcı kullanılabilir. Krep hamuru, kek hamurundan biraz daha sulu olacaktır. Hamur pürüzsüz bir hal aldıktan sonra yanmaz tava ocağa alınıp ısıtılır. Isınan tava sıvı yağ ile yağlandıktan sonra krep hamurundan yeteri kadar tavaya dökülür. Tavaya eşit yayıldıktan sonra arkalı önlü pişirilerek tepsiye çıkarılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem uygulanır. Hazırlanan hamurdan yaklaşık 10 adet krep çıkacaktır.

Kuşbaşı doğranmış tavuk eti tavaya alınır. Orta hararetli ısıda suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyulup küp küp doğranır. Tavaya sıvı yağ eklenir ve doğranan soğanlar tavukların üzerine ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Patates soyulduktan sonra minik küpler şeklinde doğranıp kavrulan malzemelerin üzerine ilave edilir. Salça ve tuz eklenerek 5 dakika kadar daha kavrulur. Son olarak haşlanmış bezelyeler ve baharatlar eklenir. Hazırlanan iç harç soğumaya bırakılır.

Beşamel sosu hazırlamak için ufak bir tavanın içine tereyağı eklenip ısıtılır. Un ilave edilerek karıştırılır. Süt sicim şeklinde malzemelere ilave edilerek bir çırpıcı yardımı ile devamlı karıştırılır. Karışım muhallebi kıvamında olana kadar karıştırıldıktan sonra bir miktar tuz eklenip ocaktan alınır.

Orta boy bir kasenin içine pişen krepler tek tek serilir. Her bir krepin içine hazırlanan iç harçtan yeteri kadar eklenerek krep bohça şeklinde katlanır. Fırın kabı yağlandıktan sonra hazırlanan tavuklu kreplerin katlama yeri altta kalacak şekilde yağlanan tepsiye sıralanır. Hazırlanan beşamel sos her bir krepin üzerine bir kaşık yardımı ile eşit şekilde dökülür. Son olarak tavuklu krepin üzerine kaşar rendesi dökülür. Fırın 180 derecede ayarlanarak ısınmış fırına krepler verilir. Kreplerin üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayşenur

21 Temmuz 2024 Pazar

Tavuklu krep tarifini denedim ama kreplerim neden kek hamurundan daha sulu oldu? Bu normal mi yoksa bir hata mı yaptım? Ayrıca beşamel sosu hazırlarken topaklanma oldu, bunu nasıl önlerim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayşenur Hanım,

Kreplerinizin kek hamurundan daha sulu olması normaldir. Krep hamuru, kek hamuruna göre daha ince ve akışkan olmalıdır. Eğer çok fazla sulu olduğunu düşünüyorsanız, bir dahaki sefere biraz daha un ekleyebilirsiniz.

Beşamel sosunun topaklanmasını önlemek için unu eklerken sürekli karıştırmanız önemlidir. Tereyağını erittikten sonra unu ekleyin ve sürekli karıştırarak kavurun. Ardından sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırmaya devam edin. Bu şekilde topaklanma riskini azaltabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Krep Kaç Kalori? Değerine Sahiptir?

Krep Kaç Kalori? Değerine Sahiptir?

Sosisli Krep Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Krep Tarifi ve Malzemeleri

Krep Peynirli Tarifi ve Malzemeleri

Krep Peynirli Tarifi ve Malzemeleri

Krep Bohçası Tarifi ve Malzemeleri

Krep Bohçası Tarifi ve Malzemeleri

Nutellalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Nutellalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Krep Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Krep Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaşarlı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Krep Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Krep Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Krep Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Krep Tarifi ve Malzemeleri

Krep Tarifi ve Malzemeleri

Krep Tarifi ve Malzemeleri