Sodalı Krep Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Sodalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Krep Tarifi

Sodanın hamur işlerinde ne kadar başarılı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenle sodalı börek, sodalı poğaça, sodalı çörek ve şimdi de sizler için sodalı krep hazırladık. Sodanın hamur işlerini kabartması ve mükemmel bir yumuşaklık sağlaması sayesinde, hazırlayacağımız krep, normal kreplere oranla hem çok daha güzel kabaracak hem de ipek gibi yumuşacık olacaktır. Sodalı krep tarifimizi sizler de kolaylıkla hazırlayarak hafta sonu kahvaltıları, öğle yemekleri, çay saatleri veya habersiz ani bastıran konuklarınız için çayınız demleninceye kadar çabucak hazırlayıp, evinizde var olan farklı malzemelerle zenginleştirerek bir fincan sıcak çay eşliğinde konuklarınıza veya sevdiklerinize ikram ederek mükemmel bir krep ziyafetine eşlik edebilirsiniz.

Sodalı Krep Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 şişe maden suyu (Soda)
  • 2 adet oda ısısında bekletilmiş yumurta
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • 2 su bardağı elenmiş un

Sodalı Krep Tarifi İç Harcı İçin

  • 1 kase ufalanmış beyaz peynir
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Bal, reçel, fındık ezmesi veya çokokrem

Sodalı Krep Nasıl Yapılır?

Sodalı krep tarifimize ilk olarak derin bir karıştırma kabına 2 adet yumurtanın beyazını ayırarak başlayalım. Yumurtaların sarılarını başka bir kabın içine ilave edelim. Ardından bir çırpma teli yardımıyla yumurta aklarını iyice köpük köpük olana kadar çırpalım ve bir kenarda bekletelim. Daha sonra krep hamuru hazırlayacağımız kabın içine yumurta sarılarını ekleyip iyice çırpalım. Üzerine soğuk süt, sıvı yağ, maden suyu ve damak tadınıza göre 1 tatlı kaşığından az veya daha çok tuz ilave ederek tüm karışımı güzelce çırpıp harmanlayalım. Daha sonra üzerine 2 su bardağı elenmiş unu azar azar ilave ederken bir yandan da çırpmaya devam edelim. Sodalı krep hamurumuz pürüzsüz ve akışkan bir kıvam alana kadar çırpalım. Krep hamurumuzun ayran kıvamından biraz daha koyu bir kıvamda olması oldukça önemlidir. Aksi halde bu kıvamdan daha koyu bir hamur, pişme esnasında daha geç pişecek ve piştikten sonra da krepin içi hamurlaşacaktır. Bu yüzden krep hamuru kıvamının cıvık olması oldukça önemlidir.

Sodalı krep hamurumuz hazır hale geldikten sonra artık pişirmeye başlayabiliriz. Krep tavamızı veya uygun bir teflon tavayı ocağımıza koyarak tavayı ısıttıktan sonra içine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyip tavanın tabanına yayalım. Bir çorba kepçesi yardımıyla hamurdan alarak sıcak tavaya dökelim ve tavayı sallayıp hamuru her tarafa eşit kalınlıkta olacak şekilde yayarak pişmeye bırakalım. Sodalı krepin altı pişince bir spatula ile ters düz ederek diğer tarafını da pişirdikten sonra geniş bir servis tabağına alalım ve pişirme işlemine aynı şekilde tüm hamur bitinceye kadar devam edelim. Hazır hale gelen sodalı krepleri ister sıcak olarak isterseniz soğuduktan sonra her iki şekilde de tüketebilirsiniz. Kreplerin lezzetini artırmak ve zenginleştirmek için arzuya göre bal, reçel, fındık ezmesi veya peynir maydanoz gibi dilediğiniz malzemelerle birlikte tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rahim

12 Temmuz 2024 Cuma

Sodanın hamur işlerinde bu kadar başarılı olmasının sırrı nedir? Normal krep tarifleriyle kiyasladığımızda sodalı krep daha mı yumuşak oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rahim,

Sodanın hamur işlerinde bu kadar başarılı olmasının sırrı, karbonasyonun hamura kattığı hafiflik ve kabarıklıktır. Soda, hamurun içindeki karbon dioksit gazıyla kabarmasına yardımcı olur ve bu da daha yumuşak ve hafif bir yapı elde edilmesini sağlar. Bu nedenle sodalı krep, normal krep tariflerine göre daha yumuşak ve kabarık olma eğilimindedir. Sodadaki asitlik, hamurun daha kolay kabarmasına ve içinin daha havalı olmasına katkıda bulunur. Bu nedenle sodalı tarifleri denemenizi kesinlikle öneririm. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nutellalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Nutellalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Dukan Krep Tarifi ve Malzemeleri

Dukan Krep Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Krep Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Krep Tarifi ve Malzemeleri

Akitma Krep Tarifi ve Malzemeleri

Akitma Krep Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mayalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Basit Krep Tarifi ve Malzemeleri

Basit Krep Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Krep Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Krep Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Krep Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Krep Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Krep Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Krep Tarifi ve Malzemeleri

Kalın Krep Tarifi ve Malzemeleri

Kalın Krep Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Krep Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Krep Tarifi ve Malzemeleri

Rulo Krep Tarifi ve Malzemeleri

Rulo Krep Tarifi ve Malzemeleri

Krep Kek Tarifi ve Malzemeleri

Krep Kek Tarifi ve Malzemeleri

Şekerli Krep Tarifi ve Malzemeleri

Şekerli Krep Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ispanaklı Krep Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ispanaklı Krep Tarifi ve Malzemeleri